Bevaring:

Bevaring i Bjørneparken

Bjørneparken er involvert i bevaringsarbeid både i og utenfor parken. Her kan du lære mer om hva vi gjør for å beskytte dyrelivet, og noen tips til hva du kan gjøre for å bidra!

Hva gjør parken?

år bevaringsarbeidet skjer i parker heter det ex situ, altså at dyrene bevares borte fra der arten opprinnelig kommer fra. Bjørneparken driver med ex situ arbeid for flere arter.


Naturen er under stort press fra menneskelige aktiviteter. Klimaendringer, forurensing, jordbruk og utvidelse av bebyggelse er noen av de tingene som truer det biologiske mangfoldet. I Norge er nesten 3000 arter registrert som truet, det vil si at de har stor sjanse for å forsvinne helt dersom tilstandene fortsetter slik de er. På verdensbasis er det 32 000 truete arter, og ikke alle artene har blitt evaluert enda.


Dyreparker kan gjøre et viktig arbeid ved å bevare utrydningstruede arter gjennom avlsprosjekter, og spre kunnskap og informasjon om arten og trusler. Dyrene i parken er viktige ambassadører som kan skape engasjement. Disse dyrene er også med å skape en reservebestand og kan beskytte det genetiske mangfoldet dersom arten skulle forsvinne fra naturen. Målet er å få disse dyrene tilbake til naturen når leveområdene er beskyttet.
Det er noen bratte og gruslagte veier som leder til revene og reinsdyrene, mens gaupene og Sætra ligger på toppen av parken hvor deler av den korteste ankomsten er via trapper. De veiene som har etapper med trapper er skiltet på forhand.

In situ

Når bevaringsarbeidet skjer i naturen der dyrene kommer fra, kalles det in situ. Bjørneparken er involvert i flere slike prosjekter.

Bjørneparken har en avtale med Wildlife Conservation Society (WCS) Russia om å støtte deres arbeid i feltet i Primorsky krai i Russland. WCS driver med utsetting og overvåking av amurleoparder i et beskyttet naturområde. Donasjoner fra Bjørneparken går direkte til å kjøpe og vedlikeholde utstyr, slik at de kan fortsette det viktige arbeidet.

Bjørneparken jobber med å samle inn penger, og du kan være med å bidra. Du kan for eksempel vippse til Bjørneparken Conservation, nr 111372. Alle donasjoner går direkte til WCS.


hund i fullt firsprang

EEP

Endangered Species Progamme (EEP) er et intensivt avlsprosjekt. Amur-leopardene i Bjørneparken er en del av dette prosjektet. Dette betyr at de er registrert i stambøker, og fremtidig avl kan aktivt planlegges av artens stambook-koordinator.

ESB (genbank)

Noen arter er utrydningstruet på et lokalt men ikke et internasjonalt nivå. For disse artene der man ikke enda trenger et intensivt avlsprogram som EEP, men gjerne vil ha muligheten til det i fremtiden, finnes det European Studbook (ESB).

Miljøsertifisering

Bjørneparken har startet en prosess med å bli miljøsertifisert, og regner med å være sertifisert til parken åpner til påske. Det vil si at vi har forandret hvordan vi kvitter oss med søppel, vi har endret innkjøpsvaner og fokuserer mye mer på bærekraftig og miljøvennlig drift.


Engasjer deg!

Det finnes så mye man kan gjøre for å beskytte naturen og dyrene. Vil du engasjere deg?

Små tips til en grønnere hverdag

Det er så mange ting du kan gjøre for å beskytte miljøet. Du kan gjøre store ting, som for eksempel fly og kjøre mindre, eller mindre ting som også kan beskytte lommeboken! Husk at bare én grønnere vane kan gjøre stor forskjell! Her er noen enkle tips til en grønnere hverdag.

  1. Spar på vannet
    Skru av vannet når du ikke bruker det, for eksempel når du pusser tennene eller sjamponerer håret. Du kan også skylle grønnsakene i en balje med vann, og så bruke vannet til blomstene etterpå.
  2. Bruk mindre folie
    Aluminiumsfolie er ekstremt energikrevende å produsere, og når den kastes i søpla kan den ikke gjenvinnes heller. Folien skal nemlig kildesorteres som metall! Og om du vil ta vare på matrester, hvorfor ikke bruke resirkulerbare plastbokser?
  3. Gjenbruk plastposer
    Når du handler i butikken, ta med deg plastpose hjemmefra. Det finnes også gjenbrukbare grønnsaksnett til potetene slik at man kan unngå engangsbruk av plastposer.
  4. Si nei til reklame i posten
    Dersom du bare kaster reklamen rett i søppelet, kan du like gjerne sette på et klistremerke på postkassen din som sier nei takk. Da blir det både mindre papiravfall, og kanskje du kjøper mindre også!
  5. Tin mat i kjøleskapet
    Om du tiner mat i kjøleskapet så kan kulden faktisk bli utnyttet og dermed sparer du strøm! Bare husk å bruke et fat dersom du tiner kjøtt.
  6. Bruk all maten
    Nordmenn kaster nesten 43 kg mat hvert år per person. Dersom vi planlegger måltidene våre litt bedre, kan vi unngå å kaste så mye mat! Grønnsaker kan brukes i supper og gryteretter selv om de er slappe og skrukkete, og vasne bær kan fryses og brukes til å lage deilige smoothier.
  7. Unngå bruk og kast.
    Dersom du har ting du ikke trenger lenger, kanskje du kan gi dem bort eller selge dem til andre i stedet for å kaste dem? Det samme gjelder dersom du trenger noe du ikke har fra før. Jo mer vi forbruker, desto mer blir produsert.
  8. Vær bevisst!
    Kanskje det viktigste av alt er å være bevisst på hvordan dine vaner påvirker miljøet. Trenger du virkelig en bukse til? Vet du hvor langt bananene har reist for å havne i søppelet ditt når de blir litt brune? Kan jakken brukes litt lenger selv om den ikke er så pen lenger? Hva med å spise et kjøttfri måltid i uken? Og om du lurer på noe, finnes det masse informasjon tilgjengelig på for eksempel Naturvernforbundet eller Framtiden i våre hender sine sider.